[vc_row][vc_column][vc_column_text]Spoštovani kupec,

čestitamo vam za nakup vaših novih vhodnih vrat, obenem pa se zahvaljujemo za vaše zaupanje! Izbrali ste visokokakovostno stavbno pohištvo, ki pa zahteva nego kakor večina drugih visokokakovostnih stvari v življenju.

Da bi vam vhodna vrata še dolgo služila, morate upoštevati nasvete glede ravnanja, nege in vzdrževanja. Ob upoštevanju navodil boste še desetletja ohranili vrednost vašega stavbnega pohištva, varčevali boste z energijo in izognili se boste predčasni obnovi. Redno vzdrževanje in pravilno ravnanje so sicer tudi predpogoj za morebitno uveljavljanje garancije.

Za zgoraj navedena opravila vam priporočamo naš servis. Za nadaljnje informacije smo vam vedno na razpolago.

Veliko zadovoljstva z vašimi vhodnimi vrati, vam želi vaš specialist za lesena vrata podjetjeROBNIK, d.o.o.

1. PRIPOROČILA PO VGRADNJI IN MED ZIDAVO

 • Zaščita stavbnega pohištva
  Zaščitite vaše stavbno pohištvo v času zidave pred vlago, umazanijo in poškodbami! Povsem oblepite okna in vrata s folijo. Zahtevajte od vseh nadaljnjih obrtnikov, oziroma izvajalcev v vseh ozirih skrbno ravnanje.
 • Oblepljenje s primernim lepilnim trakom
  Za zašito uporabljajte le za akrilne površine priporočliv lepilni trak, tako se boste izognili neprijetnostim in škodi ob priliki odstranjevanja traku. Zaščitni trak pustite nalepljen čim krajši čas in poskrbite da nalepljene površine niso na udaru sonca.
 • Čiščenje stekla
  Površino stekla skušajte zaščititi pred poškodbami! Odstranite ostanke lepila in drugih nečistoč s stekla, najkasneje v treh mesecih po montaži, ker lahko nečistoče ob intenzivnem sončnem sevanju povzročijo trajno mat površino. Uporabljajte le občajna gospodinjska čistila. Mehansko čiščenje s klinami prepustite steklarju.
 • Čiščenje silikonskih mas
  Silikon med steklom in okvirjem je popolnoma strjen šele po 3 do 4 tednih., zato se ga s stekla lahko odstranjuje še 3 dni po montaži. Uporabite veliko vode in mehke krpe, oziroma druge mehke materiale brez pritiska, tako se izognete efektu radiranja, oziroma ustvarjanja filma umazanije pri prihodnjih čiščenjih.
 • Čiščenje lesenih površin
  Preverite če so lesene površine poškodovane. Poškodbe in raze morajo biti takoj popravljene (glej naslednja navodila) zaradi kasnejšega vdora vlage in vode. Čiščenje priporočamo najkasneje v 6 tednih po montaži. Odstranite umazanijo z vlažno krpo. Intenzivnejše drgnjenje in suha krpa lahko povzročita poškodbe na površini. Nikakor ne uporabljajte krpe iz jeklene volne!
 • Intenzivno zračenje/namestitev razvlaževalnih naprav
  V izogib poškodbam površine in lesene konstrukcije morate pri sveže zidani gradnji 3 do 4 krat dnevno z odprtjem oken in vrat na stežaj krepko prezračiti prostore. Zračna vlažnost ne sme presegati 60%. Pozimi in po izdelavi estrihov (vlitih tlakov), ko prezračevanje ni možno uporabite razvlaževalnike.

2. RAVNANJE

V nadaljevanju si oglejte nasvete za pravilno in varno ravnanje z vašimi vrati:

 

 • Za zaklepanje morate ključ obrniti dvakrat (2krat 360°). Le tako omogočite zapahnitev vseh zapahov, zaklepov, s tem pa željeno varnost in tesnost.
 • V mrzlih mesecih zaklepajte vrata tudi čez dan. Tako zagotovite tesnost vrat.
 • Obeski na ključih lahkom opraskajo vrata, zato priporočamo da ključ venomer snamete.

 

1. PRIPOROČILA PO VGRADNJI  / MED ZIDAVO

 • Zaščita elementov
  Poskrbite za zadostno zaščito med celotnim trajanjem gradbenih del!
 • Prelepljanje z ustreznim lepilnimi trakovi
  Pri prelepljenju za zaščito vaših vrat med gradnjo uporabljajte le lepilne trakove, primerne za lepljenje na akrilne površine, da ne poškodujete površine (npr. zaščitni trak Tesa UV 4438).
 • Čiščenje stekla
  Pazite, da ne poškodujete površine stekla.
  Odstranite nalepke in očistite umazanijo najkasneje 3 mesece po vgradnji, saj površine lahko drugače ob intenzivnem sončnem sevanju postanejo motne.
 • Čiščenje silikona
  Silikonsko tesnilo se v celoti strdi šele po 3–4 tednih. Zato čistite tesnilo le z obilo vode (le z blagim čistilom) in ne pritiskajte nanj, da preprečite efekt radiranja in nastanek oljnega filma.
 • Čiščenje lesenih površin
  Preverite, ali so površine poškodovane. Poškodovana mesta takoj popravite (glej sledeča navodila za servisiranje) oz. naj vam ji popravi strokovnjak. Površine očistite šele po 6 tednih po vgradnji vrat. Umazanije ne odstranjujte z močnim in suhim drgnjenjem, saj lahko tako poškodujete površino.
 • Pogosto prezračujte
  Da bi preprečili nastanek poškodb med zidavo in da ne bi premočno obremenili lesene konstrukcije je potrebno (predvsem v fazi zidarskih del) zadostno in velikoploskovno zračenje.
 • Faza del z veliko izhlapevanja vode
  Med fazo del z izhlapevanji vode, je potrebno preprečiti, da bi bila vlažnost zraka visoka (>55 %), kar praviloma lahko preprečimo z zadostnim zračenjem. Drugače je potrebno uporabiti ustrezno zmogljive sušilne naprave.

 

 

2. NAVODILA ZA UPORABO

Sledi razlaga pravilne in varne uporabe oken ali lesenih vrat.

navodila1

3. NEGA OKOVJA

Vaša lesena vrata so opremljena z visokokakovostnim okovjem za vrtljivo odpiranje. To je potrebno redno pregledovati, ali so poškodovana, ali so spremenila obliko ter ali so trdno nasajena, ker bi to lahko vplivalo na varnost.

Da delujejo dobro, brez težav in zanesljivo, je priporočljivo, da sledeča vzdrževalna dela opravite najmanj enkrat letno.

 • Dele okovja, ki so pomembni za varnost, preverite, ali so trdno nasajeni in ali so obrabljeni. Če je potrebno, pritegnite vijake ali pa naj strokovnjak zamenja okvarjene dele.

okovje

 

 • Gibljive dele, mesta zapiranja, naletni okvir na prijemniku za odpiranje morate naoljiti oz. namastiti (za to uporabljajte mazivo, ki se prodaja na tržišču.

gibljivideli1

 

 • Pri obdelavi površin je treba paziti, da se delov okovja ne prebarva.
 • Okovje vrat morajo biti nastavljena tako, da ravnanje z njim poteka tekoče, kar mora opraviti strokovnjak.

4. NEGA / VZDRŽEVANJE LESENIH POVRŠIN

V osnovi velja: “Nega namesto premazov“! Kar pomeni, da lahko z redno nego tako precej podaljšamo čas prve obnove vrat, tj. nanašanja premaza, kakor tudi odločilno podaljšamo življenjsko dobo vaših vrat.

Nego potrebujejo običajno površine, ki so izpostavljene vremenskim vplivom (sicer tudi kovinske površine in površine iz umetnih snovi).

Že pri vgradnji in po njej bi morali v razmakih enega leta pregledati elemente, ali je njihova površina poškodovana.

Kako deluje pravilna nega površine?

1.    Čiščenje površine

Zunanjo in notranjo površino (prav tako predele utorov) vrat čistite z vodo in blagim čistilnim sredstvom, kot je univerzalno čistilo (priporočamo, da ne uporabljate kemičnih sredstev). Da bi preprečili nastanek nepopravljive škode, ne uporabljajte sredstev za čiščenje in poliranje, kamene volne, gob  za ribanje, rezil  itd.

Tesnil nikakor ne čistite tako, da jih ribate ali mencate kot tudi ne uporabljajte močnih čistilnih sredstev, saj delujejo korozivno na tesnilo in jih trajno poškodujejo.

2.    Nanašanje negovalnega mleka

Posebno negovalno mleko (dobi se pri proizvajalcih barv) se nanese po čiščenju vrat. Takšno negovalno mleko okrepi lazurni film, skrbi zato, da so vrata zaščitena pred vremenskimi vplivi in ustvari lepo optiko površine vrat.

Pri tej dejavnosti ste lahko tudi hkrati pozorni na poškodbe površine vrat.

Odločilne točke za pravilno nego površin:

 • Svetle lazure potrebujejo nego v krajših časovnih intervalih.
 • Poškodbe površin je potrebno v najkrajšem možnem času premazati.
 • Površino je na četrt leta potrebno preveriti, ali je poškodovana in ali prepereva.
 • Zelo obremenjena mesta – npr. odkapna letev in mesta čelnega lesa negujte pogosteje kot manj izpostavljena mesta.
 • Uporabljajte le kakovostne barve in izdelke za nego.

Kako deluje pravilno vzdrževanje površine?

 • Ugotovljene poškodbe premaza so pomembne, ker se teh ne da odpraviti ali pa se jih da težko odpraviti.
 • V potrebnih razmakih naj bi površino od znotraj in od zunaj oprali, rahlo obrusili in enkrat premazali z lakom, ki ga je uporabil proizvajalec. Kateri proizvod je uporabil, izveste od vašega proizvajalca vrat.
 • Za grobo usmeritev za nego in vzdrževanje lahko upoštevate spodaj navedene intervale. Venomer pa takoj preprečite da bi v morebitne poškodbe vdrla voda in dodatno poškodovala les.
Močno pospešeno staranje
(stran, izpostavljena vremenskim vplivom / udarcem)
 vsake 2 do 3 leta
Za svetle barvne tone in običajno pospešeno staranje  vsake 2 do 3 leta
Za srednje barvne tone in običajno pospešeno staranje  vsake 4 do 10 let
Za prekrivne barvne tone in običajno pospešeno staranje  vsakih 5 do 15 let

5. ZRAČENJE

„Pravilno zračenje“  bolj zdravo bivanje in varčevanje pri ogrevanju!

Upoštevajte naslednje nasvete, da bi preprečili nastanek kondenzata na toplotno-zaščitnih steklih, da stene bivalnih prostorov ne bi bile vlažne ter da v kotih bivalnih prostorov ne bi nastali madeži od plesni itd.:

 • Zjutraj približno 20 do 30 minut zračite vse prostore!
 • Prostore glede na to, kako jih uporabljate, čez dan 3 do 4-krat prezračite – vsakič za 15 minut.
 • Če pri vas – zaradi zaščite pred hrupom ali varnosti – zračenje z odpiranjem oken ali vrat ni možno, bi se morali obrniti na vaše specializirano podjetje. Tam dobite informacije, s katerimi sistemi je tudi v teh primerih možno učinkovito prezračevanje.

Pri današnjih življenjskih navadah prezračevanje z odpiranjem oken in vrat pogosto ni mogoče. Prav tako imajo  moderne  hiše zelo dobro toplotno izolacijo. V obeh primerih se je potrebno obrniti na načrtovalca ali podjetje, da se izdela rešitev za varčevanje z energijo za kontrolirano prezračevalno napravo. Ta skrbi za toplotno izolacijo in zdravo bivalno klimo.

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]